Nyhetsbrev oktober 2018, besøk til Nepal

Vi var tre fra styret (Anne Hamrell, Ellen Knap og Anne Marie C. Simonsen) og en fadder, Lene Møller-Christensen, som reiste til Nepal oktober 2018. Håkon kunne dessverre ikke bli med grunnet sin helsetilstand.

Karma Chozom ga oss en varm velkomst på flyplassen og, og vi ble kjørt til vårt hotell. Vi avtalte møte på skolen torsdag den 4 okt. og så besøk på klosteret den 6.okt.

Dagen etter vi ankom Nepal var vi invitert til den norske ambassaden i Nepal, hvor Anne Hamrell har gode kontakter. Der fikk vi god informasjon om den politiske og økonomiske situasjonen i Nepal. Det var ikke særlig oppløftende. Nepal har store utfordringer på mange fronter. Mye korrupsjon, og store utfordringer på logistikk. Liten flyplass som ikke kan ta imot store fly, og det begrenser hva de kan få inn i landet den veien. De har kun en åre som knytter dem til resten av verden, og det er veien over fjellene til India. 

Gjenoppbyggingen etter jordskjelvet går tregt, i mange områder har den ikke begynt. Vi ble også informert om at Norge ikke lenger støtter bilaterale prosjekter. Kun multilaterale. Altså, vi kan igjen glemme all støtte fra NORAD.

Vi ble hentet til skolen av Karma Chozom og skolens sjåfør, og velkomsten på skolen var overveldende. Vi ble mottatt av noen elever og overlærer, og fikk solblomstkranser og sjal. Inne på skolegården sto 850 elever og ventet på oss. Det ble taler og sang. Det er vanskelig å ikke bli dypt berørt over den takknemligheten som uttrykkes. Fadderforeningen har vært en stor inspirasjon og en uvurderlig støtte under etableringen av de fire skolene. Vilhelm Schjelderup ble hyllet og minnet. Vi på vår side takket for alle hilsningene og de vakre blomstene som ble sendt i forbindelse med hans død.
Elevene sang nepalesiske og tibetanske folkesanger for oss, og da de avsluttet med «We shall overcome» var vi på gråten alle fire.
Så ble det servert te på kontoret hos Karma Chozom. Vi fikk god informasjon om tingenes tilstand, før vi besøkte klasserommene og til slutt byggeplassen.

Jumla; Byggingen av ny skole startet i 2015. Dette er finansiert av en gruppe privatpersoner på New Zealand. Til og med 3.etg er fullført, men gruppen fra New Zealand har ikke mulighet til å finansiere 4.etg nå. Der er det planlagt et auditorium. Som det står nå er det likevel plass nok til alle de 650 elevene.

Humla; Der ble det bygd ny skole i 2012 av Barbara Krahl og hennes tyske organisasjon. Det er nok plass til de 450 elevene som går der. Det undervises opp til og med 8 klasse. De har ikke kvalifiserte lærere til 9. og 10 klasse. Det ligger langt avgårde. 12 timer med buss fra Kathmandu til Nepalganj. Der tar man fly til Simikot, men det kan kun gå i fint vær. Man kan risikere å vente i om lag 1 uke før det er trygt å fly. Da er det ca 1 times flytur med helikopter eller småfly. Helt sikkert en strålende opplevelse for de som har anledning til å dra.

Manali India; Der er det nå 100 elever som går, opp til 5. klasse. Der går det bare barn fra fjellene i Himalaya.

Kathmandu; Her kjente de etterskjelv i hele 2 år før det roet seg, men fortsatt kan det komme ett og annet. Karma Chozom hadde kontoret sitt i en veske i 3-4 mnd før ting falt noe mer på plass. Det var en veldig vanskelig tid. Nå er byggingen av den nye jordskjelvsikrede skolen godt i gang. Groundfloor, 1. og 2. etg er finansiert av tyske myndigheter. Som kjent var NORAD, som i utgangspunktet finansierte skolen, ikke interessert i å støtte nybygget. Den nye skolen er jordskjelvsikker. Topp etasjen finansierer skolen selv ved hjelp av banklån. I utgangspunktet hadde vi håpet å hjelpe til, men det har ikke latt seg gjøre. Alt er i orden nå, og den nye fine skolen er forventet å stå ferdig i januar, og innflytning er planlagt i mars/april i forbindelse med en skoleferie da. Skolen har 27 klasserom, 1 lærerværelse, 1 computerrom, 1 bibliotek og det er toaletter i alle etasjer. I 4. etg er det planlagt et auditorium på sikt, men foreløpig er det ingen som kan finansiere dette. Den offisielle åpningen av skolen skjer i forbindelse med 25 års jubileum for Kailashskolene i april hvis alt går etter planen. Vi er spesielt invitert til å komme til åpningen. Vi håper å kunne komme da, og etter skolens ønske håper vi å ha med oss mange lap topper. De må gjerne være brukte, men brukbare selvsagt. De trenger også stasjonære PC`er, men lap toppene tar mindre strøm og mindre plass.
Pengene fra fadderforeningen vår går først og fremst til drift av skolen. Lønninger, strøm, reparasjoner etc. 

Internatet tilhørende skolen kom helt uskadd fra jordskjelvet, og i dag bor det 80 elever der fra 7 og opp til 16 år. Internatet har flere tilsatte for å ivareta barna på best mulig måte. 1 sykepleier, 1 kokk, 3 lærere bor der med sine familier, 4 matroner/caretakers og 1 vakt. For mange av elevene kan det gå mange mnd eller år før de får treffe sine nærmeste.

Dagen ble avsluttet med en deilig middag hjemme hos Karma Chozom.

Besøk i klosteret; Her ble vi godt mottatt av Lama Gondup og hans lærling Lama Yeshe. Igjen med sjal og mye varme. Det ble budt på smør-te og kjeks, og praten gikk. Det ble mye snakk om Vilhelm Schjelderup sin bortgang, hans vennskap, klokskap og storsinn og også hans store betydning for skolene og nonneklosteret. Håkon ble heller ikke glemt. Vi ble vist rundt på klosteret, og vi fikk se det nye bygget som er under oppføring for munker. Lama Gondup har fått sterke oppmodinger om også å ta imot unge gutter som skal undervises i den tibetansk -buddhistiske filosofien.

Tempelet er i langsom framgang. Grunnetasjen er ferdig, med statuen av Guru Padmasambhava og en vokter på hver side. Padmasambhava regnes som den viktigste mester i tidlig fase av den tibetanske buddhismen, og er født i en lotus.  2. etg. er nesten ferdig. Her er en statue av Avaloketeshwara. Her vil munkene samles til seremonier, mens nonnene samles i hovedetasjen.  3. etg er ikke påbegynt innvendig. Tempelet som Lama Gondup oppfører er et helt spesielt tempel for den tibetanske buddhismen, og består av 3 etasjer. Dette er det eneste i Nepal. I Tibet finnes det et tempel, og i India finnes det 2.

Tempelet er utrolig vakkert. Bilder finnes i billedgalleriet. Etter omvisning ble vi oppvartet med varm lunsj før hjemreise til hotellet.

Her kan du se bilder fra turen: