Nyhetsbrev mai 2021

Siden siste nyhetsbrev har vi kjørt to Spleis aksjoner på Facebook. Den første var før jul, og vi fikk inn kr. 10.650, -.  Den andre går nå. Det er fortsatt noen dager igjen, så fort deg hvis du vil gi, og ikke minst dele Spleis aksjonen med venner. Smitte situasjonen i Nepal er dramatisk. Den er like ille som i India. Trangboddhet og dårlige/ manglende sanitæranlegg preger som vi vet Nepal, et av verdens fattigste land. For Kailashskolene er det også alvorlig. Mange av barna har ikke tilgang på PC eller mobiltelefon til hjemmeundervisning. Det er et stort problem med internettdekning mange steder, også enkelte steder i Katmandu mangler de dekning.

Sist vi hørte fra Karma Chozom, rektor for Kailashskolene, var i april. Hun fortalte da at etter den første smittetoppen da internatet ble pålagt nedstengt, kom ca 80% av elevene tilbake til skolen i Katmandu mens 20% ble værende hjemme i sine respektive landsbyer. Barna som ikke har kommet tilbake mister vesentlig mye av undervisningen, da de aller fleste av disse ikke har muligheter for fjernundervisning. Skolene vil forlenge skoleåret med 2 mnd for å bøte på noen av skadene med nedstengningen. Allerede i april så man tendens til den nye og veldig alvorlige smittetoppen som de fortsatt er i. Vi har ikke hørt fra skolen etter dette. Det er ikke mye vi kan gjøre, annet enn å sende penger. Det har stor verdi at de som har internettdekning kan ha en telefon eller PC slik at de kan følge fjernundervisningen.

Datteren til en av styremedlemmene har designet et nytt visittkort til oss. Det har blitt veldig fint. Vi i styret har spleiset på å trykke dem opp. Hvis du vil ha visittkort, så skriv en e-post, så sender vi i brev til deg. Skolene trenger flere faddere, og vi er veldig takknemlige for hver ny fadder! Hvis du ønsker å gi mer enn kr. 150,- er det bare å gå inn i nettbanken å endre beløp.

Vi har opprettet en Instagram konto, navnet på denne er Fadderforeningen_kailash.

Ellers har vi valgt å utsette årsmøtet til Fadderforeningen til september grunnet smitte situasjonen. Vi håper da at smittesituasjonen og vaksineringen gjør det forsvarlig at mange kan komme. Ny dato er altså torsdag 23. september kl. 19.00. Sted, Storgaten 20, i kantina i 3 etasje.

Ta vare på deg selv, og nyt sommeren!

Hilsen oss i styret i Fadderforeningen for Kailash Bodhi School
v/Anne-Marie C. Simonsen

Nyhetsbrev oktober 2020

Covid- 19 har preget dette året også for oss. Tur til Nepal i september/oktober var kjøpt og betalt, men måtte dessverre avlyses. Det er trist. Vi vet heller ikke når vi får mulighet til å reise, men så fort det er trygt er vi flere som gleder oss til å dra nedover. Vi håper vi da blir en enda større gruppe, Nepal trenger turister!

Sist vi hørte nytt fra skolene våre i Nepal var i september. Da var de fortsatt stengt ned, antallet smittede var da økende i henhold til andre kilder. Skolene prøver så godt de kan å undervise on-line, men dessverre er det veldig mange elever som ikke har tilgang på hverken PC eller nett. Karma Chozom beskriver situasjonen som veldig vanskelig, og lite vet vi om hvor lenge dette vil vare. Nepal er i en veldig vanskelig situasjon. De lever av turisme, og grensene har vært stengt siden mars.

Kung-Fu nonneklosteret som vi skulle besøkt er også stengt. Nonnene der reiser rundt i Nepal nå. De deler ut vann og mat til trengende, underviser i hygiene og smittevern, og hjelper til så godt de kan.

Styret har ikke hatt mye handlingsrom i denne tiden. Eneste vi kan gjøre er å minne alle på at vi alltid er glade for nye faddere.

Ta vare på dere selv!

Hilsen styret i Fadderforeningen Tso Pema
v/Anne-Marie C. Simonsen

Nyhetsbrev november 2019

Som de fleste nå har fått med seg, er Nepalturen atter en gang utsatt. Men denne gangen blir det tur. Den går i september/oktober 2020. Det er lagt ut et program for turen på nettsiden, samt sendt ut e-poster til alle faddere. Årsaken til utsettelsen har vært flere. For det første var vi forespeilet at den skulle bli rundt påsketider, så ble det altså februar. Dette ble vanskelig for oss. Det kom brått på. Dessuten er februar en trist og kald måned i Nepal. Så har vi denne gangen fristilt oss fra skolen, og bestemmer avreise helt selv. Det kan bety at vi ikke får den fantastiske mottagelsen vi er vant til å få, men det er viktigere å ha litt kontroll på avreisetidspunktene. Særlig fordi vi gjerne vil ha med oss mange faddere, og vise fram den flotte skolen vi er med og støtte. Den nye skolen er nå i full drift, det blir spennende å komme ned å se den i bruk.

Vi har siden sist laget en powerpoint presentasjon av skolene våre. Den er tenkt brukt ut mot foreninger og skoler. Formålet er å verve flere faddere.  Hvis noen der ute har en god ide om hvem som kan være interessert i et besøk, så kommer vi gjerne, så sant det ikke er alt for langt unna.

I januar starter vi planleggingen av årsmøte. Er det noen der ute som er interessert i å bli med i styret, så ta kontakt med undertegnede.  Du/dere er hjertelig velkomne! Det er ikke avskrekkende mye å gjøre, og det er fint med noen nye krefter.

Ellers er det ikke mye nytt å melde. Vi har nok en gang gått gjennom og vurdert om vi skal melde oss inn i innsamlingsregisteret, men det er fortsatt ikke veldig relevant å bruke penger på det nå heller. Det viktigste vi som forening kan gjøre, er å verve flere faddere, og som tidligere nevnt gjerne også i andre deler av landet. Tusen takk for trofast støtte!

Vi i styret ønsker dere en God Jul, og et Godt Nytt år!

Hilsen Fadderforeningen Tso Pema
v/ Anne-Marie C. Simonsen   

Nepaltur sept/okt 2020

Vi har valgt å utsette turen til Nepal til høsten. Grunnen til det er at vi fikk beskjed om at jubileet til skolen skulle feires allerede i februar, ikke ved påsketider som vi forventet. Det kom litt brått på oss. Fordelene med å ta turen til høsten er at det passet bedre for noen i styret som ønsker å være med, samt at årstiden for trekking er mye bedre for de som ønsker det.
Nå er vi godt i gang med å planlegge turen. Vi håper å få med oss mange faddere, dette blir en uforglemmelig tur. Vi kommer tilbake til eksakte datoer for avreise ca. mars. Det er da lurt å bestille billetter raskt grunnet pris. Hver enkelt bestiller sin egen billett, men vi gir informasjon om hvilket fly vi i styret tar slik at vi flyr sammen. Velger du å ta et annet fly, avtaler vi hvordan du blir hentet på flyplassen. Noen av oss i styret ønsker å ta en trekking tur i Annapurna i istedenfor safari. Det er også fullt mulig å forlenge oppholdet og dra på trekking tur i etterkant av vårt opphold. Vi har kontakter for opplegg, guider og bærere. Videre er man selvsagt ikke forpliktet å følge hele programmet, men vi tenker selvsagt at turen til Kailashskolen skolen og «vårt» nonnekloster er hovedmålet for turen.

PROGRAM
Dag 1: Ankomst Katmandu, innsjekking på Mandala Hotell
Dag 2: Skolebesøk, og besøk i slummen på kveldstid
Dag 3: Klosterbesøk
Dag 4: Eksklusivt besøk hos «Kung Fu nuns, Grupa order», og Swayambhunath
(apetempelet) på ettermiddagen
Dag 5: Shopping
Dag 6: Hviledag, og besøk i Pashupatinath på kvelden
Dag 7: Safari i Chitwan Nasjonalpark. Her finnes blant annet tigre,
elefanter, de utrydningstruede Indianeshornene og mye mer
Dag 8: Chitwan Nasjonalpark
Dag 9: Chitwan Nasjonalpark, på kvelden reiser vi tilbake til Katmandu.
Kjøreturen tar ca 4,5 timer
Dag 10: Durbar Square, evt Patan Durbar Square
Dag 11: Vi roer siste dagen i den tibetanske bydelen og Boudhanath Stupa,
hvor det er flere hyggelige kafeer, restauranter og masse fint å handle
Dag 12: Hjemreise

Pashupatinath ligger ved den hellige elven Bagmati, og er Nepals svar på Varanasi, som ligger ved den hellige elven Ganges. Her kremeres de døde under åpen himmel, og hver kveld feires en seremoni for «liv og død». En vakker og sterk seremoni som gjør inntrykk.
«Kung Fu nuns, Grupa order». Dette er et nonnekloster som ikke er åpent for publikum. Vi har imidlertid invitert oss selv, og ønskes velkommen grunnet vårt engasjement i Kailashskolene. Nonnene driver utstrakt frivillig hjelpearbeid. Deres motto er «å hjelpe andre er vår religion». Se video på facebooksiden vår.
Har du spørsmål, send gjerne en e-post til Anne-Marie ; acosimon@online.no

Vi gleder oss til tur!
Hilsen Anne-Marie og resten av styret

Nyhetsbrev mai 2019

I april flyttet elevene og lærerne inn i den nye skolen i Kathmandu. De er veldig fornøyde med resultatet, selv om siste byggetrinn mangler. Det finnes ikke midler til å finansiere øverste etasje, hvor det blant annet er planlagt et auditorium. Dette gjelder også for skolen i Jumla, så det er fortsatt en stor jobb som skal gjøres. 

Turen til Nepal som vi planla nå i våres er utsatt i ett år. Det skyldes at det ble vanskelig for Karma Chozom og lærerstaben å flytte inn i ny skole og arrangere 25-års jubileum på samme tid. Beklager at vi er sene med denne tilbakemeldingen til dere. 25 -års jubileet blir utsatt til påsketider neste år, så da reiser vi. Dette gir oss mye bedre tid til å spare penger og planlegge turen, og alle faddere er som alltid hjertelig velkomne til å bli med. Dette blir nok en spesiell tur. Representanter fra den tyske foreningen som også støtter Kailash-skolene kommer også. I tillegg til jubileet ved skolen vil vi selvsagt også besøke nonneklosteret i Katmandu. Vi planlegger sannsynligvis en 14 dagers tur, og vil lage et opplegg rundt turen som alle er invitert til å bli med på. Ellers er det opp til enhver hva de vil gjøre utenom besøket på skolen og nonneklosteret. Det er ikke den beste årstiden for trekking i Himalaya, da det kan bli veldig kaldt om natten. Derimot er Nepals nasjonal tre Rododendron er i full blomst på denne tiden, og er et vakkert skue. Så har vi snakket om å reise på en safari. Ellers er jo Pokhara en by som er verdt et besøk, og det er jo mye å se i Katmandu.

I mars sendte vi ned ca 55.000, – n.kr. som sto på en nå nedlagt Oslo konto. Disse midlene kom i tillegg til den faste summen vi sender ned, og var øremerket lap- topper til den nye skolen. Det ble satt stor pris på. Nå har den nye skolen helt nye lap topper å tilby sine elever! 

I tillegg til dette fikk vi inn en større donasjon på ca 115.000,- n.kr som gikk til nødvendig utstyr til den nye skolen. En av fadderne våre døde, og denne summen er arv og donasjoner i forbindelse med hennes død. Karma Chozom og hennes stab har uttrykt dyp takknemlighet for denne gaven. Hjertelig takk!

Det er nå avholdt årsmøte, og nytt styre er valgt. Referat fra årsmøte blir lagt ut på nettsiden vår.

Til sist vil vi takke for den trofaste støtten dere gir. Fortsatt er et av styrets viktigste oppgaver å skaffe flere faddere, og svært gjerne fra andre deler av landet. Klarer vi det kan vi igjen søke på å få skattefradrag for donasjonene våre. Det er kanskje ikke så viktig for oss faddere, men det er svært viktig i forhold til at vi da kan gå ut mot næringslivet og søke om donasjoner derfra.

Vi i styret ønsker dere en flott vår og sommer!

Hilsen Fadderforeningen Tso Pema

v/ Anne-Marie C. Simonsen

Nyhetsbrev oktober 2018, besøk til Nepal

Vi var tre fra styret (Anne Hamrell, Ellen Knap og Anne Marie C. Simonsen) og en fadder, Lene Møller-Christensen, som reiste til Nepal oktober 2018. Håkon kunne dessverre ikke bli med grunnet sin helsetilstand.

Karma Chozom ga oss en varm velkomst på flyplassen og, og vi ble kjørt til vårt hotell. Vi avtalte møte på skolen torsdag den 4 okt. og så besøk på klosteret den 6.okt.

Dagen etter vi ankom Nepal var vi invitert til den norske ambassaden i Nepal, hvor Anne Hamrell har gode kontakter. Der fikk vi god informasjon om den politiske og økonomiske situasjonen i Nepal. Det var ikke særlig oppløftende. Nepal har store utfordringer på mange fronter. Mye korrupsjon, og store utfordringer på logistikk. Liten flyplass som ikke kan ta imot store fly, og det begrenser hva de kan få inn i landet den veien. De har kun en åre som knytter dem til resten av verden, og det er veien over fjellene til India. 

Gjenoppbyggingen etter jordskjelvet går tregt, i mange områder har den ikke begynt. Vi ble også informert om at Norge ikke lenger støtter bilaterale prosjekter. Kun multilaterale. Altså, vi kan igjen glemme all støtte fra NORAD.

Vi ble hentet til skolen av Karma Chozom og skolens sjåfør, og velkomsten på skolen var overveldende. Vi ble mottatt av noen elever og overlærer, og fikk solblomstkranser og sjal. Inne på skolegården sto 850 elever og ventet på oss. Det ble taler og sang. Det er vanskelig å ikke bli dypt berørt over den takknemligheten som uttrykkes. Fadderforeningen har vært en stor inspirasjon og en uvurderlig støtte under etableringen av de fire skolene. Vilhelm Schjelderup ble hyllet og minnet. Vi på vår side takket for alle hilsningene og de vakre blomstene som ble sendt i forbindelse med hans død.
Elevene sang nepalesiske og tibetanske folkesanger for oss, og da de avsluttet med «We shall overcome» var vi på gråten alle fire.
Så ble det servert te på kontoret hos Karma Chozom. Vi fikk god informasjon om tingenes tilstand, før vi besøkte klasserommene og til slutt byggeplassen.

Jumla; Byggingen av ny skole startet i 2015. Dette er finansiert av en gruppe privatpersoner på New Zealand. Til og med 3.etg er fullført, men gruppen fra New Zealand har ikke mulighet til å finansiere 4.etg nå. Der er det planlagt et auditorium. Som det står nå er det likevel plass nok til alle de 650 elevene.

Humla; Der ble det bygd ny skole i 2012 av Barbara Krahl og hennes tyske organisasjon. Det er nok plass til de 450 elevene som går der. Det undervises opp til og med 8 klasse. De har ikke kvalifiserte lærere til 9. og 10 klasse. Det ligger langt avgårde. 12 timer med buss fra Kathmandu til Nepalganj. Der tar man fly til Simikot, men det kan kun gå i fint vær. Man kan risikere å vente i om lag 1 uke før det er trygt å fly. Da er det ca 1 times flytur med helikopter eller småfly. Helt sikkert en strålende opplevelse for de som har anledning til å dra.

Manali India; Der er det nå 100 elever som går, opp til 5. klasse. Der går det bare barn fra fjellene i Himalaya.

Kathmandu; Her kjente de etterskjelv i hele 2 år før det roet seg, men fortsatt kan det komme ett og annet. Karma Chozom hadde kontoret sitt i en veske i 3-4 mnd før ting falt noe mer på plass. Det var en veldig vanskelig tid. Nå er byggingen av den nye jordskjelvsikrede skolen godt i gang. Groundfloor, 1. og 2. etg er finansiert av tyske myndigheter. Som kjent var NORAD, som i utgangspunktet finansierte skolen, ikke interessert i å støtte nybygget. Den nye skolen er jordskjelvsikker. Topp etasjen finansierer skolen selv ved hjelp av banklån. I utgangspunktet hadde vi håpet å hjelpe til, men det har ikke latt seg gjøre. Alt er i orden nå, og den nye fine skolen er forventet å stå ferdig i januar, og innflytning er planlagt i mars/april i forbindelse med en skoleferie da. Skolen har 27 klasserom, 1 lærerværelse, 1 computerrom, 1 bibliotek og det er toaletter i alle etasjer. I 4. etg er det planlagt et auditorium på sikt, men foreløpig er det ingen som kan finansiere dette. Den offisielle åpningen av skolen skjer i forbindelse med 25 års jubileum for Kailashskolene i april hvis alt går etter planen. Vi er spesielt invitert til å komme til åpningen. Vi håper å kunne komme da, og etter skolens ønske håper vi å ha med oss mange lap topper. De må gjerne være brukte, men brukbare selvsagt. De trenger også stasjonære PC`er, men lap toppene tar mindre strøm og mindre plass.
Pengene fra fadderforeningen vår går først og fremst til drift av skolen. Lønninger, strøm, reparasjoner etc. 

Internatet tilhørende skolen kom helt uskadd fra jordskjelvet, og i dag bor det 80 elever der fra 7 og opp til 16 år. Internatet har flere tilsatte for å ivareta barna på best mulig måte. 1 sykepleier, 1 kokk, 3 lærere bor der med sine familier, 4 matroner/caretakers og 1 vakt. For mange av elevene kan det gå mange mnd eller år før de får treffe sine nærmeste.

Dagen ble avsluttet med en deilig middag hjemme hos Karma Chozom.

Besøk i klosteret; Her ble vi godt mottatt av Lama Gondup og hans lærling Lama Yeshe. Igjen med sjal og mye varme. Det ble budt på smør-te og kjeks, og praten gikk. Det ble mye snakk om Vilhelm Schjelderup sin bortgang, hans vennskap, klokskap og storsinn og også hans store betydning for skolene og nonneklosteret. Håkon ble heller ikke glemt. Vi ble vist rundt på klosteret, og vi fikk se det nye bygget som er under oppføring for munker. Lama Gondup har fått sterke oppmodinger om også å ta imot unge gutter som skal undervises i den tibetansk -buddhistiske filosofien.

Tempelet er i langsom framgang. Grunnetasjen er ferdig, med statuen av Guru Padmasambhava og en vokter på hver side. Padmasambhava regnes som den viktigste mester i tidlig fase av den tibetanske buddhismen, og er født i en lotus.  2. etg. er nesten ferdig. Her er en statue av Avaloketeshwara. Her vil munkene samles til seremonier, mens nonnene samles i hovedetasjen.  3. etg er ikke påbegynt innvendig. Tempelet som Lama Gondup oppfører er et helt spesielt tempel for den tibetanske buddhismen, og består av 3 etasjer. Dette er det eneste i Nepal. I Tibet finnes det et tempel, og i India finnes det 2.

Tempelet er utrolig vakkert. Bilder finnes i billedgalleriet. Etter omvisning ble vi oppvartet med varm lunsj før hjemreise til hotellet.

Her kan du se bilder fra turen:

Markering ved skolene i Nepal etter Vilhelms bortgang

I hope everything is fine with you. Over here all the children came back to the school after 4 weeks holiday.I know tomorrow is Dr. Vilhelms funeral. So we had a condolence program at school. All children and teachers were very sad to hear the news and they all prayed for the peace of the departed soul, offered flowers to his photo and lighted butter lamps. Fortsett å lese «Markering ved skolene i Nepal etter Vilhelms bortgang»